Eenmaal in de opvang doen we er alles aan om het verblijf voor de dieren optimaal en stressvrij te maken. De dieren leven solitair, dus de verblijven zijn gescheiden en voorzien van schuilplekken en een rustige omgeving. Voor jonge dieren, die hun eerste seizoen met broers en zussen leven, hebben we speciale XXL hokken, zodat de dieren ook in de opvang met elkaar opgroeien. Uiteraard is hygiëne hierbij van belang en de verblijven worden elke dag schoon gemaakt met inachtneming van protocollen om kruisbesmetting uit te sluiten. Tevens worden de dieren elke dag gewogen en gecontroleerd.

Voor elke egel die binnenkomt is onze belangrijkste taak om het dier te stabiliseren en een zo spoedig mogelijke diagnose te doen aangevuld met een passend behandelplan. Vanzelfsprekend zijn wij onderhavig aan strenge protocollen en werken we nauw samen met een vast team van Dierenartsen. De egel is tenslotte een beschermde diersoort.

Gelukkig zijn de vooruitzichten voor teruggeplaatste egels gunstig. Het bijzondere en stoïcijnse diertje is een echte overlever. Overleven betekent aanpassen, en dat is precies wat het vindingrijke diertje doet. Tijdens het verblijf in de opvang zien we dat de dieren vaak tammer worden. Maar onderzoek laat zien dat de dieren binnen een week of twee al hun zintuigen weer op scherp hebben staan. Zelfs de dieren die bij ons geboren zijn of als babyweesje zijn gebracht en dus nooit overlevingstechnieken van de moeder hebben meegekregen.

Onze educatie vrijwilligers vertellen graag meer over egels in een interactief lesprogramma voor diverse leeftijdsgroepen. Vast onderdeel is een (Kahoot) quiz en natuurlijk een ‘Meet & Greet’ met een echte egel. We vragen een bijdrage voor de lessen. Deze komt geheel ten goede aan de verzorging van onze egels.

Verder bieden we tegen vergoeding speciaal ontwikkelde spreekbeurtpakketten voor basisschoolleerlingen aan. Het pakket bevat alle informatie voor een spreekbeurt , inclusief echte stekeltjes! Interesse? Mail naar info@egelopvangmiddennederland.nl

Ons eerste jaar als Stichting Egelopvang Midden Nederland zit erop. Op 1 februari 2021 hebben wij
het opvanggedeelte overgenomen van Stichting Egelbescherming Nederland. In de aanloop naar die datum, hebben we een voor de opvang van egels een geheel nieuwe stichting opgericht: Stichting Egelopvang Midden Nederland. Bij deze oprichting kwam veel kijken.

Klik hier voor het volledige jaarverslag

Wij geven ook antwoord op al uw vragen. Daarvoor kunt u contact met ons opnemen.

Heeft u een vraag of wilt u contact met ons opnemen klik dan hier voor onze contact gegevens